ANÀLISI DEL SECTOR DE LES REFORMES A ESPANYA

L’objectiu de la UE és arribar a la neutralitat climàtica el 2050

 

El sector de les reformes esdevé l’eina clau per complir amb els objectius d’eficiència energètica

 

ANDIMAC preveu que aquest any es reformin a Espanya 1,8 milions d’habitatges. Des d’Aquí Tu Reforma, startup líder en el sector de la rehabilitació d’habitatges i façanes, insisteixen a redoblar esforços: “Tenim una oportunitat d’or per adequar els nostres habitatges i que no es quedin fora del mercat quan entri en vigor la directiva europea”.

 

El 2030 s’exigirà una qualificació E com a mínim, i el 2033, una D. “Espanya ha de trepitjar l’accelerador, ja que a dia d’avui 8 de cada 10 habitatges té una qualificació E o inferior”, confirmen des de la companyia, admetent que “el sector de les reformes té un compromís molt important que complir”.

 

Si revisem l’estat les convocatòries per a obres de rehabilitació dels Fons Next Generation de la UE, segueixen obertes les convocatòries de les CCAA de Catalunya (30 de juny), Andalusia (26 de desembre) i Múrcia (31 de juliol), les quals encara poden beneficiar-se d’aquests ajuts.

 

 

La rehabilitació va consolidant-se com la millor manera de respondre a les exigències europees. Un estudi de l’Associació Nacional de Distribuïdors de Ceràmica i Materials de Construcció (ANDIMAC) preveu que el 2024 es reformin a Espanya 1,8 milions d’habitatges. La xifra resulta alentidora, però cal redoblar esforços. Des  d‘Aquí Tu Reforma, startup líder en el sector de la rehabilitació d’habitatges i façanes, subratllen que “tenim una oportunitat d’or per adequar els nostres habitatges i que no es quedin fora del mercat quan entri en vigor la directiva europea”.

Dins de les polítiques orientades a la neutralitat climàtica, que haurà de ser una realitat el 2050, la Unió Europea s’ha proposat vetar la compra o el lloguer dels habitatges menys eficients. Així, el 2030 s’exigirà una qualificació E com a mínim, i el 2033, una D. “Espanya ha de trepitjar l’accelerador, ja que a dia d’avui 8 de cada 10 habitatges té una qualificació E o inferior”, confirmen des de la companyia, admetent que “el sector de les reformes té un compromís molt important que complir”.

Per a aquesta empresa, obtenir el màxim rendiment dels fons Next Generation passa per facilitar la seva gestió per a tots els agents implicats, sobretot, per als ciutadans, als quals cal estendre la mà”. Des d’aquesta empresa consideren que la informació sobre aquestes ajudes ha calat de manera lenta en la societat; encara que més enllà del desconeixement, hi ha les traves administratives per demanar-les, comenten, insistint que “no podem permetre’ns el luxe que quedi un euro sense executar”.

 

Una distribució desigual al territori

Malgrat la importància dels Fons Next Generation de la UE, des d’AquíTuReforma puntualitzen que les Comunitats Autònomes estan tancant progressivament la disposició a aquestes ajudes.

Si revisem l’estat de les convocatòries per a obres de rehabilitació, podem observar com a Extremadura, la Comunitat de Madrid, Galícia, Castella La Manxa, Castella i Lleó i la Comunitat Valenciana, porten tancades des de finals de l’any passat en la seva majoria“, assenyalen.

Segueixen obertes, en contraposició, les convocatòries de Catalunya (30 de juny), Andalusia (26 de desembre), Múrcia (31 de juliol) o el País Basc, que malgrat estar oberta fins al 30 de juny de 2026 no accepta expedients nous.

 

Un parc ineficient

Espanya compta amb un dels parcs residencials més envellits. Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), al nostre país hi ha més de 18 milions d’habitatges principals i secundaris, però un 66% d’aquestes es van construir abans del 1990. En termes d’eficiència energètica, es tracta d’un desafiament sense precedents, atès que el parc d’habitatges espanyol és responsable del 25% de les emissions d’efecte hivernacle, tal com asseguren des del Consell Superior dels Consells d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE).

 

“En la cursa per plantar-li cara al canvi climàtic, la reforma és el millor aliat”, subratllen els portaveus d’Aquí Tu Reforma. Un estudi de la Societat de Taxació indica que el diferencial arreplegat pels habitatges plurifamiliars de més de 50 anys d’antiguitat rehabilitades i sense rehabilitar, va créixer entre un 32,5% i un 39,7% en el segon semestre de 2023. “Actualitzar un habitatge, a més de col·locar-los en una posició energètica avançada, suposa un estalvi a llarg termini i revaloritza sensiblement les nostres cases. És una aposta no només per millorar el benestar de les persones avui, sinó també per a les generacions futures, afirmen.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Notícies Anteriors