La competència deslleial en el sector energètic continua malgrat l’entrada en vigor de la llei contra el frau dels hidrocarburs

Tot i que el passat març van entrar en vigor algunes prohibicions sobre la distribució del subministrament entre distribuïdors al detall i a l’engròs, alguns operadors es continuen aprofitant del sistema fiscal per esquivar obligacions i obtenir avantatges competitius.

 

És molt important que les reclamacions a l’Administració no caiguin en sac foradat. L’objectiu és tallar un frau que posa en perill la supervivència de moltes petites i mitjanes empreses“, adverteix Manel Montero, director general de Grup Moure.

 

 

10 de juliol, 2024. – Els fraus que algunes empreses duien a terme en el sector dels hidrocarburs no han cessat. Tot i que el passat 28 de març va entrar en vigor el Reial Decret Llei 8/2023 mitjançant el qual es prohibeix el subministrament entre distribuïdors al detall i d’aquests a l’engròs, a més que els operadors a l’engròs tampoc puguin vendre a empreses que no siguin altres majoristes, encara es detecta competències deslleials.

 

Manel Montero, director general del holding amb presència en el sector energètic, Grup Moure, adverteix que “veiem preocupant el frau fiscal que es desenvolupa des d’alguns operadors petrolífers, aprofitant-se del sistema fiscal actual mitjançant les seves operacions majoristes de vendes”.

 

Tot i que l’Agència Tributària informava que al maig s’havia personat en més de 400 gasolineres d’Espanya per obtenir informació sobre aquest frau, Montero recalca que “és molt important que les reclamacions a l’Administració no caiguin en sac foradat”, ja que “l’objectiu és tallar un frau que posa en perill la supervivència de moltes petites i mitjanes empreses”.

 

Aquests fraus s’ articulen mitjançant eines legalment establertes, com és la creació de noves companyies per desenvolupar la venda majorista, les quals no tenen les mateixes obligacions que les empreses ja existents. En aquest sentit, els objectius obligatoris de biocarburants, les aportacions al Fons d’ Eficiència Energètica o el pagament de les quotes per manteniment de les reserves mínimes de seguretat són diferents.

 

“Si a aquestes obligacions que tenen la resta d’operadors petrolífers li afegim la possibilitat que tenen d’ajornar l’IVA trimestral, dona com a resultat que els autors d’aquestes pràctiques obtenen uns marges superiors a la resta per oferir preus més baixos, subratlla Montero. En aquest sentit, adverteix que es desestabilitzen els comptes de resultats de nombroses PIMES que no compren a aquest tipus d’operadors.

 

Propostes de millora per lluitar contra el frau

 

Des de les associacions del sector perjudicades s’han fet una sèrie de propostes per donar solució al problema. Una d’elles és que, des que el carburant surti dels dipòsits fiscals on s’emmagatzema, es garanteixi el pagament de l’IVA corresponent a la venda posterior del producte. El motiu és que en aquest moment és quan el petroli arriba des de les refineries i els operadors a l’engròs el treuen per vendre minoristes i gasolineres.

 

“És una solució que s’ha aplicat a Itàlia i que ha tingut resultats immediats en la reducció del frau en l’IVA”, destaca el director general de Grup Moure. “Si a la garantia de l’IVA li afegim un major control sobre les operacions majoristes, estem convençuts que tots estarem en igualtat de condicions competitives”, conclou.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Notícies Anteriors