Per què segueix pujant el carburant, encara que baixi el preu del petroli?
Després d’unes primeres setmanes de molta incertesa pel mercat a causa del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, el preu del cru ha començat a caure, mentre que el carburant manté la tendència alcista en benzineres espanyoles.
“El preu del petroli està fortament influenciat per l’oferta i la demanda, mentre que el preu a les benzineres està marcat pel preu de compra que hàgim aconseguit en anar al distribuïdor”, alerta Manel Montero, director general del Grup Moure.
Dimarts, març 22, 2022– En els últims dies els conductors espanyols han pogut veure com el preu dels carburants mantenia la seva tendència alcista fins a situar-se, en algunes benzineres, per sobre dels 1,8 euros el litre. Mentre que, per part seva, el preu del barril de Brent ha anat caient, sorprenent això a milers d’espanyols.
“Per què segueix pujant el preu de la benzina si el petroli està caient? Aquesta és una pregunta molt habitual entre els conductors espanyols, però la realitat és que es tracta de dos mercats de cotització diferents que no sempre estan lligats”, revela Manel Montero, director general de Grupo Moure.
Aquest fenomen s’anomena ‘efecte coet‘ i ‘efecte ploma‘, ja que la pujada del preu del cru acostuma a provocar un increment important de la gasolina, mentre que un descens del petroli no.
Mercat Internacional vs. Mercat Local
En aquest sentit, Montero explica que el preu del petroli depèn de cinc factors: les situacions polítiques d’ordre mundial, les quotes de producció, les existències, el comportament dels països productors i, per descomptat, la demanda. Alhora, el cru compta amb el seu propi índex de referència internacional, el barril de Brent.
“És aquí on sorgeix la principal diferència, ja que el preu dels carburants compta amb el seu propi mercat, que ja no és internacional sinó local, i, malgrat estar relacionats, moltes vegades no funcionen de manera simultània. Bàsicament per un efecte temporal, i perquè els condicionants que constitueixen el preu del gasoil i la gasolina ja no són els mateixos que componen el preu del petroli”, detalla Montero
A l’hora de parlar de gasoils i gasolines, cal tenir en compte no només el valor de la matèria primera (el cru), sinó també els costos de refineria, així com el temps que transcorre entre la compra inicial i la fase final de dit procés. A més, a tot això, cal afegir-hi els marges de les distribuïdores i els impostos especials dels hidrocarburs i l’impost de valor afegit (IVA), que tenen un gran impacte en el preu de venda al públic.
“Per tant, la gran diferència és que el preu del petroli està fortament influenciat per l’oferta i la demanda, mentre que el preu a les benzineres està marcat pel preu de compra que hàgim aconseguit en anar al distribuïdor. En segon lloc, a més, trobem la més evident de les diferències, i és que els cotxes no consumeixen cru, sinó gasoils i gasolines refinades i distribuïdes als diferents canals de distribució”, conclou l’expert.
Sobre Grup Moure
Grupo Moure és un hòlding fundat el 1996 amb presència al sector energètic i carwash, entre d’altres, que engloba les empreses Elefante Azul, Autonetoil, Petronet i Washnet Factory. Elefante Azul, amb més de 30 anys d’experiència al sector, és la primera empresa europea pionera en el rentat de cotxes a alta pressió, garantint la major eficàcia gràcies als sistemes exclusius, fàcils i flexibles per al client; Autonetoil és una xarxa de benzineres ‘Quality Low Cost’ que compta amb 14 centres a nivell nacional; Petronet és distribuïdora núm. 1 a Espanya de peces de carwash i, finalment, Washnet Factory, està especialitzada en la fabricació i instal·lació de centres de rentat.
Si t’interessa tenir més informació sobre Grupo Moure, sol·licitar disponibilitat per concertar entrevista amb algun dels seus portaveus o tens qualsevol consulta relacionada amb l’empresa, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres:
Marga Cañellas / Laura Sali Pérez
+ 34 689 688 822 / + 34 667 656 269
Departament de Comunicació